Veelgestelde vragen over EPC en Asbestattest

Hier vindt u antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Veel voorkomende vragen over het asbestattest

Asbestattest

Als u nog vragen heeft over asbestattest, kunt u mogelijk het antwoord hier vinden. Mocht dat niet het geval zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

+32 489 98 37 17

+32 486 77 52 73

info@certi4all.be

Een asbestattest is een officieel document dat aantoont of een gebouw al dan niet asbesthoudende materialen bevat. In heel Vlaanderen is het verplicht gesteld bij de verkoop van gebouwen en constructies die voor 2001 zijn gebouwd. Het doel van het asbestattest is om informatie te geven over de aanwezigheid, de staat en het veilig beheer of verwijdering van asbest in het gebouw. Het attest helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen en bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen die met het gebouw in aanraking komen.

Het opstellen van het asbestattest is de verantwoordelijkheid van een gecertificeerde asbestdeskundigen inventarisatie die erkend is door het OVAM. Deze professionals hebben de juiste kennis en expertise om een grondige inventarisatie uit te voeren en het attest op te stellen. Het is belangrijk om een erkende en betrouwbare expert in te schakelen om ervoor te zorgen dat het asbestattest voldoet aan de wettelijke vereisten en nauwkeurige informatie biedt over de aanwezigheid van asbest in het gebouw.

Het asbestattest heeft standaard een geldigheidsduur van 10 jaar. Dit betekent dat het attest gedurende deze periode geldig is voor verkoop van het betreffende gebouw. Het is echter belangrijk op te merken dat als er materialen met een hoog risico op asbest aanwezig zijn, de geldigheid van het attest wordt ingekort tot 5 jaar. 

Bij verhuur van een woning is het momenteel in Vlaanderen niet verplicht om een asbestattest te laten opstellen. De verplichting voor het asbestattest geldt bij de verkoop van woningen en gebouwen. Het is belangrijk om te vermelden dat tegen 2032 elke eigenaar van een woning die gebouwd is voor 2001 in Vlaanderen wel over een asbestattest moet beschikken.

Als er tijdens de asbestinventarisatie asbest wordt aangetroffen, zijn er verschillende mogelijke vervolgstappen, afhankelijk van de staat en het type van het aangetroffen asbest. In het geval van hechtgebonden asbest dat in goede staat verkeert, kan het advies zijn om het materiaal te laten zitten en periodiek te controleren op eventuele veranderingen. Bij losgebonden asbest of beschadigd hechtgebonden asbest kan het nodig zijn om maatregelen te nemen, zoals het laten verwijderen of herstellen van het materiaal door een erkend asbestverwijderingsbedrijf. De exacte aanpak wordt bepaald op basis van de specifieke situatie en de geldende regelgeving met betrekking tot asbestbeheer en -verwijdering. Het is belangrijk om altijd een professioneel advies in te winnen en de juiste maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid van bewoners, werknemers en gebruikers van het gebouw te waarborgen.

Ja, er zijn enkele uitzonderingen waarbij het asbestattest niet verplicht is. Deze uitzonderingen gelden in de volgende situaties:

  1. Woningen die gebouwd zijn na 2001: Aangezien asbest in de bouwmaterialen na 2001 verboden is, is een asbestattest niet verplicht voor woningen die na deze datum zijn gebouwd.

  2. Woningen die reeds over een geldig asbestattest beschikken: Als een woning al een geldig asbestattest heeft dat is opgesteld vóór de verkoop of verhuur, is er geen verplichting om een nieuw attest te verkrijgen.

Het referentiebouwjaar wordt bepaald aan de hand van verschillende documenten. Het bouwjaar dat vermeld staat in de kadastrale legger wordt gebruikt als referentie om te bepalen of de constructie valt onder een risicobouwjaar.

Indien het bouwjaar niet bekend is via de kadastrale legger, kunnen andere documenten worden geraadpleegd om het bouwjaar te achterhalen. Deze documenten kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld:

  • Documenten na de oplevering van de werken: Dit omvat bijvoorbeeld bouwvergunningen, certificaten of facturen van aannemers die zijn opgesteld nadat de bouwwerken zijn voltooid.

  • Documenten tijdens de uitvoering van de werken: Hierbij kunt u denken aan bouwcontracten, werfverslagen of foto’s die betrekking hebben op de bouwperiode.

  • Documenten voor de uitvoering van de werken: Dit zijn bijvoorbeeld bouwplannen, ontwerptekeningen of offertes van architecten of aannemers die zijn opgesteld voordat de bouwwerken zijn gestart.

Door deze verschillende documenten te raadplegen, kan het bouwjaar worden vastgesteld in situaties waarin het niet direct beschikbaar is via de kadastrale legger. Het nauwkeurig bepalen van het bouwjaar is van belang bij het beoordelen van bijvoorbeeld asbestinventarisaties en andere bouwgerelateerde aspecten.

Het proces van een asbestinventarisatie kan als volgt worden samengevat:

  1. Officieel opdrachtformulier: De opdrachtgever moet een verplicht opdrachtformulier invullen voordat de inventarisatie kan beginnen. Zonder dit formulier kan het proces niet van start gaan.

  2. Vooronderzoek: Er wordt een vooronderzoek uitgevoerd om relevante informatie over het gebouw te verzamelen. Dit omvat onder andere het raadplegen van bouwplannen en het achterhalen van eerdere inventarisaties.

  3. Plaatsbezoek: Een deskundige inspecteert alle ruimtes in het gebouw, inclusief de tuin en garage. Indien bepaalde ruimtes niet direct toegankelijk zijn, kan een extra bezoek nodig zijn. Tijdens het plaatsbezoek worden monsters genomen van verschillende materialen, zoals pleisterwerk, leidingisolatie, golfplaten, leien, crepi en tegellijm.

  4. Opmaak van het attest: Na het verzamelen van de monsters worden ze naar een erkend laboratorium gestuurd voor analyse. Zodra de laboanalyse is ontvangen, worden alle verzamelde gegevens ingevoerd in de databank van OVAM.

  5. Verzending van het asbestattest: Het voltooide asbestattest wordt per e-mail naar de opdrachtgever gestuurd.

Houd er rekening mee dat dit een beknopte samenvatting is en dat een volledige asbestinventarisatie meer gedetailleerde stappen en procedures omvat. Een erkende expert in asbestinventarisaties zal het proces zorgvuldig uitvoeren, waarbij alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om een nauwkeurig en betrouwbaar resultaat te verkrijgen.

Veel voorkomende vragen over het energieprestatiecertificaat

Energieprestatiecertificaat

Als u nog vragen heeft over het EPC attest, kunt u mogelijk het antwoord hier vinden. Mocht dat niet het geval zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

+32 489 98 37 17

+32 486 77 52 73

info@certi4all.be

Een EPC keuring, ook wel EPC audit genoemd, is een grondige inspectie van een woning om de energieprestatie te beoordelen. Het resultaat is een EPC attest met een energiescore die aangeeft hoe energiezuinig de woning is.

Een EPC keuring is verplicht bij notariële overdracht in volle eigendom van een autonome wooneenheid, zoals een woonhuis, appartement, studio, of studentenkamer, gebouwd vóór 2001.

De prijs van een EPC keuring varieert afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 180 en 250 euro, afhankelijk van het type woning.

Een erkende energiedeskundige type A voert de EPC keuring uit en stelt het EPC attest op. Deze deskundige is beëdigd door de overheid en heeft een speciaal examen afgelegd.

De duur van een EPC keuring varieert van een uur tot twee uur, afhankelijk van de complexiteit van de woning. Het opmeten van het gebouw neemt doorgaans de meeste tijd in beslag.

Het EPC voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen is sinds 2022 verplicht voor panden met 15 of meer eenheden, vanaf 2023 voor gebouwen met 5-14 eenheden, en vanaf 2024 voor alle gebouwen met meer dan 2 appartementen.

Nee, enkel een erkende energiedeskundige type A, goedgekeurd door het Vlaams Energieagentschap, kan een officieel EPC attest opstellen. Online berekeningen geven slechts een indicatie van de EPC waarde en zijn niet officieel.

Een EPC keuring geeft inzicht in de energieprestatie van een woning met een energiescore, terwijl een energieaudit advies op maat biedt voor energiebesparende maatregelen. Een energieaudit wordt uitgevoerd door een energiedeskundige type B.

 

Online uw keuring aanvragen!

Zodra we uw aanvraag hebben ontvangen, zal ons team direct aan de slag gaan. Of het nu gaat om een asbestattest, energieprestatiecertificaat of elektrische keuring, wij staan klaar om u snel en efficiënt van dienst te zijn. Vraag vandaag nog uw keuring aan en ervaar directe ondersteuning bij Certi4All!